Odločitev za kompresijske nogavice je bila prava

Odločitev za kompresijske nogavice je bila prava

Ker sem bila še mlada, resnično nisem vedela, da obstajajo kompresijske nogavice. Prišla pa sem v obdobje, ko so me zelo bolele noge. Res je, da sem zamenjala svojo službo in da sem po novem imela stoječe delo. Ko sem se prijateljici tožila, kako zelo me bolijo noge, mi je ona svetovala kompresijske kogavice. Ker jih nisem poznala, sem se najprej preko spleta pozanimala, kakšne so to nogavice in zakaj so primerne:

  • skrbijo za pretok krvi iz nog proti srcu.

Najprej sem se vprašala, če jaz to potrebujem. Malo sem bila zmedena, saj sem bila še mlada. Videla sem, da se v lekarni prodajajo tiste klasične kompresijske nogavice, katerih pa nisem želela. Potem pa sem na spletu naletela na takšne nogavice, ki pa so videti prav lepe. Takšne pa bi lahko nosila tudi v službo. Tako sem si nogavice naročila kar preko spleta. Joj, kako sem upala, da mi bodo prav in da me ne bodo delale nervozne. 

Ker nisem želela, da bi me preveč stiskale, sem si naročila preventivne kompresijske nogavice, tako sem vedela, da če se teh ne bom navadila, potem se ne bom navadila nobenih. Ko je prišel paket in sem jih dobila, sem jih takoj sprobala. Moram priznati, da so mi bile prav všeč in prav nič me niso motile. Sedaj sem jih morala še samo preizkusiti, kako se odnesejo, če jih bom imela na sebi v službi. 

Seveda sem bila prvi dan malo nervozna, oblekla pa sem se tako, da v primeru, če mi kompresijske nogavice ne bi odgovarjale, da bi jih lahko slekla. Tako sem v službo šla bolj sproščena. In lahko vam povem, da so preventivne kompresijske nogavice super zadeva za utrujene noge. Nisem mogla verjeti, kako zelo pomagajo. Očitno res poskrbijo za pravilno prekrvavitev in noge niso utrujene. Seveda jih ne bom nosila vsak dan, sigurno pa mi je že lepše, ker vem, da obstaja nekaj, kar lahko pomaga mojim utrujenim nogam. …

Velika težava je trdota vode za gospodinjske pripomočke

Že dolga leta, od razvoja hišnih pripomočkov in uporabe elektrike ter vodne napeljave se povsod po svetu srečujemo z težavo kot je trdota vode, ki povzroča nemalo nevšečnosti v vsakem gospodinjstvu. Do trde vode pridemo, ko le ta vsebuje veliko raztopljenih snovi v njem, predvsem govorimo o magneziju in kalciju. Do teh snovi pride, ko voda pronica skozi zemljino površje kjer raztaplja in topi različne snovi, kar vpliva na to da je trdota vode veliko bolj intenzivna na takih predelih. Še posebej je to opaziti na primer na kraškem terenu, kjer je apnenec, ki je zelo dovzeten za topljenje. 

V osnovi sta torej mehki vodi tisti in deževnice in snega. Tako da je naša trdota vode v gospodinjstvu zelo odvisna od vira, ki ga uporabljamo. Če ne vemo kakšno vod dobivamo iz pipe lahko opravimo domačo analizo. Lahko naredimo oceno kakšna je trdota vode in sicer, če je vsebina raztopljenih mineralov nad 120 mg/l pomeni, da imamo zelo trdo vodo in bomo to opazili tudi na naših strojih in napeljavi. 

Velika težava je trdota vode za gospodinjske pripomočke

Po dolgotrajni uporabi lahko trdota vode vpliva tako usodno, da se naprave zaradi tega celo pokvarijo. Zato je zelo smiselno, da vodi dodamo sredstva, ki jo zmehčajo in tako dobimo vodo, ki vsebuje manj kot 80 mg/l. Lahko pa tudi montiramo določene filtre, ki odstranjujejo minerale in mehčajo vodo že ob vstopu v našo hišo in tako trdota vode ni več naša težava na nobenem izmed strojev v domu. Če pa nimamo nobene od teh možnosti potem smo previdno, da za likalnik uporabljamo destilirano vodo, kateri so odstranjeni vsi minerali. Za ostale stroje na katere vpliva trdota vode, kot so pralni in pomivalni stroj, pa občasno poskrbimo da uporabimo sredstvo za raztapljanje nabranega vodnega kamna. Res si namreč ne želimo, da bi zaradi to nalaganje poškodovalo naše aparature, če se temu lahko izognemo.          …